Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας

Θέματα

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μετράς κάτι κέρματα που σου 'χουνε απομείνει στο πορτοφόλι. Χρωστάς στο φαρμακείο τα χάπια τής πίεσης και του σακχάρου, δυο μήνες τώρα

Στέκεσαι άφωνη καθώς διατρέχοντας με αγωνιώδες βλέμμα τον τελευταίο λογαριασμό τής ΔΕΗ σου χρεώνουν ποσά σε κάποιους κωδικούς που εσύ η έρμη δεν τους κατέχεις. Σου τραβάνε ένα "ρύθμιση λογαριασμών" κι άντε να βρεις που αρχίζει και που τελειώνει αυτό.
Πας στη κουζίνα ν ανακατεύεις τα ρεβίθια και να ρίξεις λίγο αλάτι. Έχει φρακάρει τ έντερο σου στο όσπριο. Χρωστάς στο φαρμακείο τα χάπια τής πίεσης και του σακχάρου, δυο μήνες τώρα. Μετράς κάτι κέρματα που σου 'χουνε απομείνει στο πορτοφόλι.
Σ' έχει πιάσει υπογλυκαιμία και σκέφτεσαι τι καλό που Θα 'ταν να έπαιρνες κείνο το κρουασάν με σοκολάτα από τον φούρνο της Μαίρης κι αυτόματα ο άλλος ο κακός σου εαυτός σου υπαγορεύει ότι δεν ειναι καιρός για σπατάλες. Ξανά μετράς τα κέρματα μπας κι έχεις κάμει κάνα λάθος και περισσεύει κάνα ευρώ. Απελπίζεσαι και λες Άντε να κατεβάσω τα σκουπίδια.
Η τηλεόραση δείχνει έναν τυπά με σκούφο και ποδιά που σου προτείνει ένα γκουρμέ φιλέτο μισοψημένο με μανιτάρια σάλτσα δαμάσκηνο και μια φέτα ψημένης πατάτας με σως φράουλα. 
Κατεβάζεις τα σκουπίδια και μπρος στον τενεκέ χωμένος ως τη μέση ένας μεσόκοπος ψάχνει εναγωνίως..Λες να που υπάρχουν και χειρότερα.Τότε ένας πρωτοφανής ενθουσιασμός σε πλημμυρίζει οπότε αναφωνείς: Βόλβο και η δική μου επιλογή.

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

«Έφυγε» ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς

mitaras-dimitris_1.jpg

Δημήτρης Μυταράς (1934 – 2017) | ΕUROKINISSI

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος και καινοτόμος δάσκαλος Δημήτρης Μυταράς, μετά από μεγάλα προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.
Ο χαρισματικός δημιουργός και παθιασμένος δάσκαλος σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. 
Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην «École Supérieure des Arts Décoratifs» καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη Métiers d'Art στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του ΙΚΥ.
Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ, όπου ανέλαβε αρχικά το Προκαταρκτικό και στη συνέχεια το Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής.
Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί "Ζυγός", "Άστορ", "Μέρλιν", αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα και αλλού.
To Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Η Ακαδημία τον διέγραψε από την επετηρίδα της διότι μετά από ασθένεια έμεινε τυφλός.

_________________

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Κορίτσια ονειρεμένα στο Χρόνο ξεχασμένα...Παλιές Λιθογραφίες... Λιθογραφίες και καρποστάλ που στόλιζαν κάποτε τα σπίτια και τα μαγαζιά των παλαιών ανθρώπων. Όμορφα κορίτσια που κοιτούσαν και χαμογελούσαν με νόημα στους παππούδες μας και που πιθανών να έκαναν τις γιαγιάδες μας να ζηλεύουν κρυφά. 
Κορίτσια που ήταν το κρυφό όνειρο κάθε νέου... Κορίτσια - μακρινά - πρότυπα για όλες τις νέες της τότε εποχής... 
Τα έβλεπες ανηρτημένα... ή απλά καρφιτσωμένα με πινέζα... στα κουρεία, στα καφενεία, στα κέντρα διασκέδασης... αλλά και καδραρισμένα στα λαϊκά σαλόνια πολλών σπιτιών... 
Κορίτσια ονειρεμένα, που κάθονται σε λουλουδιασμένα μπαλκόνια σε ανθισμένους κήπους, που στέκουν δίπλα σε δροσερά σιντριβάνια... 
Κορίτσια που... πολλές φορές απεικονίζονται να κρατούν λουλούδια δίπλα σε εξωτικά πουλιά! 
Aλήθεια, υπήρξαν, κάποτε αυτά τα κορίτσια ...ή απλά ζούσαν μέσα στην φαντασία των δημιουργών τους; Κανείς δεν θα το μάθει ποτέ.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Στα 684 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα - Πώς πληρώνονται στις άλλες χώρες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ // ΕΡΓΑΣΙΑΣτα 684 ευρώ ανέρχεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Στην ανακοίνωση της Eurostat αναφέρεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2017, 22 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς (εξαιρέσεις αποτελούν η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία).

Αναφέρεται, δε, πως σε σύγκριση με το 2008, οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ελλάδα, όπου μειώθηκαν κατά 14%. Μεταξύ 2008 και 2017, οι ελάχιστοι μισθοί διπλασιάστηκαν στη Βουλγαρία (+ 109%) και τη Ρουμανία (+ 99%). Επιπλέον σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (+ 80%), καθώς και στα τρία κράτη-μέλη της Βαλτικής, την Εσθονία (+ 69%), τη Λετονία (+ 65%) και τη Λιθουανία (+ 64%).

Ωστόσο, όπως γίνεται εμφανές οι διαφορές στο ύψος του κατώτατου μισθού μεταξύ των 22 κρατών-μελών της ΕΕ είναι μεγάλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία τηςEurostat κυμαίνονται από λιγότερο από 300 ευρώ το μήνα στη Βουλγαρία (235) και στη Ρουμανία (275) σε σχεδόν 2 000 ευρώ το μήνα στο Λουξεμβούργο (1.999), δηλαδή εννιά φορές υψηλότερο. Ειδικότερα, δέκα κράτη μέλη, κυρίως από το ανατολικό τμήμα της ΕΕ, έχουν κατώτατους μισθούς κάτω των 500 ευρώ ανά μήνα: Βουλγαρία (235), Ρουμανία (275), Λετονία και Λιθουανία (380), Τσεχία (407), Ουγγαρία (412), Κροατία (433), Σλοβακία (435), Πολωνία (453) και Εσθονία (470).
Σε πέντε άλλα κράτη-μέλη, που βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της ΕΕ, οι κατώτατοι μισθοί ήταν μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ανά μήνα: Πορτογαλία (650), την Ελλάδα (684), Μάλτα (736), Σλοβενία (805) και Ισπανία (826).
Στα υπόλοιπα επτά κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται στα δυτικά και βόρεια της ΕΕ, οι κατώτατοι μισθοί είναι πολύ πάνω από 1.000 ευρώ ανά μήνα: Ηνωμένο Βασίλειο (1.397), Γαλλία (1.480), Γερμανία (1.498), Βέλγιο (1.532), Ολλανδία (1.552), Ιρλανδία (1.563) και Λουξεμβούργο (1.999). Προκειμένου να γίνει δυνατή η σύγκριση με τις ΗΠΑ, η Eurostat αναφέρει πως ο κατώτατος μισθός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2017 ήταν 1 192 ανά μήνα. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι εάν ληφθούν υπόψη οι διαφορές των επιπέδων τιμών (δηλαδή υπολογιστούν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) το εν λόγω χάσμα μειώνεται σε αναλογία περίπου 1 προς 3, (501 ΜΑΔ ανά μήνα στη Βουλγαρία σε 1.659 ΜΑΔ στο Λουξεμβούργο).

Πηγή: Ημερησία

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Κοπή πίτας και λαχειοφόρος αγορά στο στέκι «π»

Εδώ και λίγους μήνες δημιουργήθηκε το «π», ένα στέκι γειτονιάς ανοιχτό και φιλόξενο στα Πατήσια (Καμπούρογλου 44 και Σαμαρά) που αποδεικνύει ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να είναι η απάντηση.
Με στόχο να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα βάλει το λιθαράκι του για την κοινωνία που οραματιζόμαστε, το στέκι στεγάζει προβληματισμούς και διεκδικήσεις σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, δομές και δράσεις αλληλεγγύης αλλά και δίνει μια πολιτιστική ανάσα που τόσο έχουμε ανάγκη σ’ αυτούς τους καιρούς.
Ο νέος χώρος χωράει όσους και όσες στις εποχές της κρίσης προσπαθούν να ανιχνεύσουν έναν άλλο τρόπο ζωής βασισμένο στην αλληλεγγύη, την κοινή δράση, τον δημοκρατικό διάλογο, όσους και όσες εξακολουθούν να αντιστέκονται σε απάνθρωπες και άδικες μνημονιακές πολιτικές, ρατσιστικές-φασιστικές-σεξιστικές αντιλήψεις, λογικές καταστολής και περιορισμού των δικαιωμάτων καθώς και σε ό,τι υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την περιοχή που ζούμε.
Μέσα στους τρεις μήνες λειτουργίας του έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα καθώς έχουν οργανωθεί συζητήσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα, αλλά και λειτουργούν πλέον τέσσερις σταθερές εβδομαδιαίες δραστηριότητες:
• Προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο κάθε Παρασκευή, ώρα 20:00
• Δωρεάν μαθήματα σε παιδιά δημοτικού κάθε Σάββατο ώρα 12:00
• Δωρεάν μαθήματα Τάι Τσι κάθε Τρίτη ώρα 18.30
• Μαθήματα σκάκι κάθε Δευτέρα ώρα 18.30
Αύριο (Σάββατο 4 Φλεβάρη) στις 8 το βράδυ το στέκι θα πραγματοποιηθεί η κοπή πίτας για το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να προσφέρετε προϊόντα για τη λαχειοφόρο αγορά που έχει στόχο την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος.
♦ Το στέκι «π» είναι ανοικτό κάθε Τρίτη και Παρασκευή (18.00-23.00)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για ό,τι ενώνει τους ανθρώπους

Ανεβαίνει κι άλλο ο υδράργυρος σ' όλη την Επικράτεια

Περί του καιρού
Στο δέλτα του Αξιού ποταμού | ΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Αραιές νεφώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα είναι κατά τόπους αυξημένες κυρίως στη δυτική ηπειρωτική χώρα, το Ιόνιο, και το νότιο και ανατολικό Αιγαίο, όπου και θα σημειωθούν και ασθενείς τοπικές βροχές.
Η ορατότητα στην κεντρική και βόρεια χώρα θα είναι τοπικά περιορισμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας και προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 1 έως 15 βαθμούς, στην κεντρική και νότια από 4 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 16, και στην Κρήτη από 8 έως 17.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, και στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ.
Στην Αττική αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς.
Αραιή συννεφιά και στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και προς το τέλος της ημέρας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς.

Πηγή: meteo.gr

http://www.efsyn.gr/arthro/anevainei-ki-allo-o-ydrargyros-1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ :
Ποιοί σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Φεβρουαρίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ