Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας....................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Θέματα

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

25+ΑΚΡΟ-πολίτες στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Οι Ακρο-πολίτες είναι συμπολίτες μας που εργάζονται καθημερινά στην Ακρόπολη και τους παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους, στις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων. Σε μια καθημερινή διαλεκτική σχέση με την Ιστορία αλλά και τη διαμόρφωση της κοινωνικής μνήμης μέσω των μνημείων του παρελθόντος, οι Ακρο-πολίτες δεν ξεχνούν ότι η σχέση με το χθες είναι αμφίδρομη, αλλά και η συλλογική αντίληψη της εργασίας τους αναγκαία, για να υπάρχει συνέχεια. 


Μέσα από την καθημερινή επαφή τους με τον ιερό βράχο, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες του, δημιουργήθηκε η ανάγκη σε 27 (αυτή τη χρονιά) εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού που αναστηλώνουν και συντηρούν τα μνημεία, να συγκροτήσουν μια ομάδα παράλληλης δράσης.
''Μπολιάζουν'' έτσι την ήδη υπάρχουσα σχέση τους με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα, που λειτουργεί και ως εναλλακτικός συνδετικός κρίκος μεταξύ τους.
Καθώς η ιστορική συνθήκη που ζούμε εντείνει ολοένα τις προ'υ'ποθέσεις ιδιώτευσης και απομόνωσης, η διαμόρφωση ενός ''κοινού χώρου'' αποτελεί πολιτική στάση όσο και επιτακτική ανάγκη. ''Οι ΑΚΡΟ-πολίτες είναι ενεργοί πολίτες, που μέσα από τη δική τους συλλογικότητα δημιουργούν έναν κοινό τόπο συνάντησης, εικαστικής έκφρασης, διάδρασης και διαλόγου'' τονίζει η ιστορικός τέχνης Νίκη Παπασπύρου, με αφορμή την έκθεση ''25+ΑΚΡΟ-πολίτες'' που φιλοξενείται από σήμερα στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136).



Είναι η δεύτερη χρονιά που συνεργάζονται υπό την παράλληλη αυτή ιδιότητά τους, καθώς η αρχή έγινε πέρσι με την έκθεση ''25 Ακρο-πολίτες κατηφορίζουν''.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή εξηγεί:
«Η συνύπαρξη όλων μας με τα αρχαία μνημεία, η καθημερινή συνεργασία για την προστασία και την ανάδειξή τους, δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ανεξαρτήτως ειδικότητας και ρόλου στο χώρο εργασίας. Τους δεσμούς και τις σχέσεις αυτές επιδιώκουμε σαν Σύλλογος να ενισχύσουμε, δίνοντας χώρο και φωνή στο καλλιτεχνικό εγχείρημα των συναδέλφων, στηρίζοντας τη δημιουργικότητά τους και την προσπάθειά τους για επικοινωνία με το κοινό»
Ποιός είναι όμως ο πυρήνας των έργων της έκθεσης; Οι αρχές της γλυπτικής μπορεί να είναι η καθοριστική αφόρμηση, όμως δε λείπουν οι ευρύτερες εικαστικές αναφορές, ανάλογα με τις αισθητικές αναζητήσεις του κάθε δημιουργού. Κοινό χαρακτηριστικό πάντως όλων των έργων είναι η βιωματική σχέση των καλλιτεχνών με τα αρχαία μνημεία.

Το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχουν η αρχαιολόγος Φανή Μπούμπουλη, η γλύπτρια-συντηρήτρια Παναγιώτα Πιτσιρή και ο μαρμαρογλύπτης Κώστας Τσιριντουλάκης.



Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Μιχάλης Αλβέρτης, Φρατζέσκος Αλεξόπουλος, Ιωσήφ Αρμάος, Θεόδωρος Αρφάνης, Εμμανουήλ Βασιλάκης, Ευριδίκη Βελαλοπούλου, Δημήτρης Βουζιούρης, Μαριάννα Βουτσινά, Παναγιώτης Γαβριήλ, Πέτρος Γεωργόπουλος, Βασιλική Ελευθερίου, Λάζαρος Ζαχαρόπουλος, Ελένη Ζερβού, Γεώργιος Κοντονικολάου, Λεωνίδας Μιχαλάκος, Παύλος Νιαούρης, Κώστας Ντάλλας, Ευάγγελος Πανόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Πιτσιρή, Ευάγγελος Σκαρής, Άγγελος Σωτηρόπουλος, Μάρκος Τουφεκλής, Κώστας Τσιριντουλάκης, Βασίλης Τσιτσιμπάκος, Φρανσουά Ματιέ και Αντώνης Χιώτης.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2014 (ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 11:00-14:00 και 14:00-21:00).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Στις 20:30 θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Η Αστερία του Ήλιου», του Αντώνη Χιώτη. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσουν μουσικά η φλαουτίστα Κατερίνα Τσεντς, ο Remi και η μπάντα του, και ο Dj Ariel.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν δύο μουσικές βραδιές:
- Σάββατο 13/9, 21:00: The Psycorders unplugged, με μουσική garage rock
Σάββατο 20/9, 21:00: Dj Ariel + guests


- από το: http://stokokkino.gr/article/11305/25AKRO-polites-ston-kipo-tou-Sullogou-Ellinon-Arxaiologon#sthash.jGZdMwoZ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ