(Από το κράτος του Τσίπρα και των ομοίων του, (Μητσοτάκηδων κ.λπ.) μόνο βαρβαρότητα, αναλγησία και προδοσία υπάρχει, ΚΑΙ για τους Έλληνες ΚΑΙ για τους μετανάστες, πρόσφυγες, κυνηγημένους... Αυτή είναι η "Ευρωπαϊκή Ένωση"! Αυτό είναι το Σύστημα που ανεχόμστε... Έγραφα προχθες, να μην εαναληφθεί στο Ρέθυμνο η αθλιότητα που συνέβη με τους μετανάστες στο Ηράκλειο. Και όμως επαναλαμβάνεται.... Γαμημένε Τσίπρα, θα έρθει η ώρα σου...
-Δ.Τζ.)
Συγκεντρώνεται κόσμος στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Έχουν έρθει χαρτιά απέλασης για τους 44 μετανάστες και μετανάστριες που κρατούνται εδώ. Οι μετανάστες/ριες αντιδρούν και φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην απέλασης τους. Καλείται να κατέβει αλληλέγγυος κόσμος
~~~~~~~
Σε αναμονή και αγωνία οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να μένουν στο χώρο των λιμενεργατών
(Ενημερωτικό ρεπορτάζ από την Χαρά Βηλαρά):
Σε αναμονή και αγωνία οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να μένουν στο χώρο των λιμενεργατών
ΕΠΤΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
-Επιτακτική η ανάγκη εύρεσης αξιοπρεπούς χώρου διαμονής για το διάστημα που θα χρειαστεί
Αγωνιούν για το μέλλον τους οι πρόσφυγες που από την προηγούμενη Παρασκευή «φιλοξενούνται» στο χώρο που έχουν παραχωρήσει οι λιμενεργάτες στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, ενώ την ίδια στιγμή κανένας χώρος δεν έχει βρεθεί για την αξιοπρεπή στέγασή τους για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνουν στο Ρέθυμνο.
Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν οικογένειες με παιδιά για τις οποίες έχει ζητηθεί άμεση μέριμνα από πλευράς του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, δηλαδή να αφεθούν ελεύθερες για ανθρωπιστικούς λόγους.
Στο μεταξύ σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από χθες το μεσημέρι κάποιοι εκ των προσφύγων, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες «φιλοξενίας» τους, και με αίτημα τη μεταφορά τους στην Αθήνα για να υλοποιηθούν εκεί οι διαδικασίες της αίτησης ασύλου. Συνολικά επτά άτομα απείχαν χθες από το φαγητό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στη χώρα μας. Οι αστυνομικές αρχές που έχουν την ευθύνη, έχουν ενημερώσει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο και σήμερα αναμένεται να έρθει στέλεχος της υπηρεσίας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για όσους έχουν τη βούληση να καταθέσουν αίτημα.
Παραμένει επίσης άγνωστο το μέλλον τους μετά το αίτημα ασύλου. Οι αστυνομικές αρχές δεν δεσμεύονται από το νόμο να τους έχουν υπό κράτηση, εκτός αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ή κάποιος άλλος λόγος που μπορεί να τεκμηριωθεί. Όσοι αιτηθούν άσυλο σύμφωνα με το νόμο μπαίνουν υπό καθεστώς προστασίας, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα πράξει η αστυνομία (σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής), ή αν υπάρχει περίπτωση μεταφορά τους αλλού.
Χθες το πρωί επισκέφθηκε ξανά το χώρο του Λιμεναρχείου εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης για να τους ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν από τον Οργανισμό για την οικειοθελή επιστροφή τους στη χώρα τους.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου είναι σε επαφή με τις Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές, μέλη του έχουν επισκεφθεί τους πρόσφυγες και τους έχουν ενημερώσει για τα δικαιώματα τους, παρέχοντάς τους και έντυπο υλικό και έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο κρίνοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακατάλληλες.
Ο γραμματέας του συλλόγου, Μανώλης Πετρακάκης επεσήμανε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση πως θέση του Δικηγορικού Συλλόγου είναι ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους από τις αρχές και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά.
ΚΑΝΕΝΑΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ» ΧΩΡΟΣ
Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες τη στιγμή που ο χώρος που «φιλοξενούνται» τα 44 άτομα, εκ ων οποίων 4 μικρά παιδιά αλλά και έφηβοι, είναι ακατάλληλος, μικρός και σε καμία περίπτωση για μακρά παραμονή. Είναι κυριολεκτικά στοιβαγμένοι και σε περίπτωση βροχής (όπως προχθές) τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί δεν μπορούν ούτε στον εξωτερικό χώρο να κάθονται. Κι επειδή είναι τέλος Σεπτεμβρίου και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε βροχές και ανέμους, ένα κτίσμα πάνω στη θάλασσα προφανώς δεν προσφέρεται για διαμονή ανθρώπων.
Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν ούτε στρώματα για να κοιμούνται και η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου χθες τους προμήθευσε με έναν αριθμό στρωμάτων για να εξυπηρετηθούν έστω κάποιοι.
Καμία διαθεσιμότητα χώρου πάντως δεν έχει εκφραστεί ούτε από τον δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου έφτασαν οι άνθρωποι αυτοί αρχικά, όταν διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές, ούτε από το δήμο Ρεθύμνου όπου μεταφέρθηκαν. Επί τόσες μέρες -από την προηγούμενη Παρασκευή- κανείς από τους δημάρχους δεν έχει δηλώσει ότι έχει έναν χώρο που θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα για να τους στεγάσει προσωρινά. Ένα παλιό σχολείο για παράδειγμα.
Η αντιπεριφέρεια από την πλευρά της έχει δηλώσει στο παρελθόν σε σχετικές συσκέψεις ότι αν υποδειχθεί κάποιος χώρος από κάποιον δήμο, τότε θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά τις όποιες εργασίες χρειαστούν για να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αυτό ωστόσο δεν έχει γίνει. Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή χθες το πρωί μιλώντας στον team Fm, κάλεσε εκ νέου τους δημάρχους να υποδείξουν κάποιο χώρο που να μπορεί να στεγάσει τους ανθρώπους αυτούς, τονίζοντας ότι η αντιπεριφέρεια δεν έχει κάποιο κτήριο για να το προφέρει.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου Νίκος Αγριμάκης είπε στην «Κ.Ε.» πως από την πρώτη στιγμή αναζητείται χώρος στο δήμο που να πληροί τις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και των όρων ασφάλειας που θέτει η αστυνομία και δεν έχει γίνει εφικτό αυτό. Υποστήριξε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και φορείς, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει χώρος που να μπορεί να διατεθεί για φιλοξενία.
Σε ερώτημά μας γιατί δεν χρησιμοποιείται κάποιο σχολείο που δεν λειτουργεί σε οικισμό του δήμου, η απάντηση ήταν ότι τα περισσότερα παλιά σχολεία χρησιμοποιούνται από πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν μέσα διάφορα υλικά και εξοπλισμό και δεν μπορούν να απομακρυνθούν…
Στον αντίποδα των τοπικών φορέων που αδυνατούν να παράσχουν αξιοπρεπή στέγαση, γιατροί, διάφορες συλλογικότητες, εκπαιδευτικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σαμαρείτες, η εκκλησία, έχουν κινητοποιηθεί και βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν τους συνανθρώπους τους που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν μια μεγάλη ταλαιπωρία. Ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, ακόμα και καρέκλες και τραπέζια, έχουν προσφερθεί και με το παραπάνω από την τοπική κοινωνία που δείχνει αντανακλαστικά αλληλεγγύης.
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
_______
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου