ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Όμως ο γερμανός αναλυτής Ρόμπερτ Χάλβερ παραμένει πεπεισμένος ότι μόνο χωρίς ευρώ και με διαγραφή ολόκληρου του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα καταφέρει να ορθοποδήσει.
Ο φυσικός χώρος του Ρόμπερτ Χάλβερ, ενός από τους πιο τηλεοπτικά προβεβλημένους αναλυτές στη Γερμανία, είναι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου καθορίζεται η τύχη κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσεων. Η Deutsche Welle συνάντησε τον Ρόμπερτ Χάλβερ στον εξώστη του χρηματιστηρίου για τον ρωτήσει αν εμμένει ακόμα σήμερα στην πάγια θέση του για αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
«Η ελληνική οικονομία έχει εν μέρει σταθεροποιηθεί, σε χαμηλά όμως επίπεδα, λέει ο γερμανός αναλυτής αγορών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να αντέξει στον ασφυκτικό κορσέ του ευρώ. Δεν επικρίνω την Ελλάδα, είναι απλά γεγονός. Δεν είναι πιο σημαντικό να δοθεί στην χώρα η δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης; Η πρότασή μου ήταν πάντα να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, να διαγραφεί εξ΄ ολοκλήρου το χρέος, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει μέσα από την υποτίμηση να ανασάνει. Και μετά από μερικά χρόνια να επιστρέψει στην Ευρωζώνη. Είναι σίγουρα προτιμότερη μια προσωρινή έξοδος από μια εξαντλητική πολιτική λιτότητας, η οποία στρέφει τους νέους της χώρας κατά της Ευρώπης, από τη στιγμή που δεν τους διασφαλίζει καμία προοπτική».
Κατά την εκτίμηση του γερμανού αναλυτή στην ιδιωτική τράπεζα Baader Bank οι οικονομικές πρόοδοι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα δεν είναι παρά «μικρές επιτυχίες».
Θεωρεί ότι η χώρα δεν θα σταματήσει να χρειάζεται εκτός συνόρων οικονομική στήριξη. Η χορήγηση πιστώσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί, δηλώνει στην DW o Ρόμπερτ Χάλβερ: «Όταν έχεις ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ δεν αρκεί να τα καταφέρεις για ένα ή δύο χρόνια, αλλά μακροπρόθεσμα, το οποίο είναι δύσκολο. Μια οικονομία που θέλει να αναπτυχθεί θα πρέπει κατ΄ αρχήν να ηρεμήσει για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Μικρές επιτυχίες, που ικανοποιούν κάποιους θεωρητικούς σε Βρυξέλλες ή Γερμανία, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η οικονομία έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της για να διασφαλίσει θέσεις απασχόλησης. Το ζητούμενο είναι να δοθεί προοπτική στον πληθυσμό. Δεν νομίζω ότι αρκούν οι συνεχείς οικονομικές ενισχύσεις για να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα».
____________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου