Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
............... Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας....................................................Les Brown
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Θέματα

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

“Έφυγε” ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας


ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Π. Καρβουνόπουλος
-13/02/2018

“Έφυγε” ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Βασίλης Φίλιας. Το πληροφορηθήκαμε από το κείμενο του Στρατηγού Δημήτρη Αλευρομάγειρου στο facebook το οποίο και αναδημοσιεύουμε.
Μία μεγάλη προσωπικότητα του πνευματικού αλλά και δημοκρατικού χώρου της Πατρίδας μας και αγωνιστού στην πράξη υπέρ της Δημοκρατίας μας αποχαιρέτησε πριν λίγα λεπτά. Ο Βασίλης Φίλιας καθηγητής και ουσιαστικώς για Ελλάδα πατέρας της Κοινωνιολογίας γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1927, ύστερα από ταλαιπωρία σχεδόν εναμισυ χρόνου με κάταγμα και πνευμονική ανεπάρκεια. Πλέον των σπουδών του στην Ελλάδα και την Γερμανία όπου διέπρεψε στην μάθηση και μελέτη του τεράστιου Μαξ Βέμπερ, έλαβε μέρος στην αντίσταση στην κατοχή ως νεαρός μαθητής, στη συνέχεια διεκρίθη ως έφεδρος αξιωματικός των καταδρομών και συνέγραψε πάνω απο 22 βιβλία. Μετείχε εκ των πρώτων στον αντιδικτατορικό αγώνα ως συνιδρυτής της Δημοκρατικής Άμυνας όπου καταδικάσθηκε και παρέμεινε επί 5 χρόνια φυλακή. Από τη φυλακή συνέχισε να διευθύνει τον αντιδικτατορικό αγώνα, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου μετά την ευδόκιμη ενεργό θητεία του μετείχε σε πλείστα όσα σωματεία και συλλόγους όπως στην Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, το Ελληνορωσικό φόρουμ Ιωάννης Καποδίστριας και εσχάτως στην κίνηση των 10 για την υπεράσπιση της Κύπρου, θιασώτης πολέμιος του άθλιου σχεδίου Ανάν και πλήθος άλλων, Το περίφημο βιβλίο του “Κοινωνία και Εξουσία στην Ελλάδα” το οποίο συνέγραψε εξ ολοκλήρου στην φυλακή χωρίς κανένα βοήθημα αποτελεί το ευαγγέλιο για πολλούς επιστήμονες, Το βιβλίο του “Από τα αξέχαστα και λησμονημένα’ όπου περιγράφει πεντακάθαρα τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στην χούντα του 67 είναι ένα πραγματικό στολίδι για την εποχή της αντίστασης.
Καθηγητής επί σειρά ετών μέχρι πρόσφατα στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και Σχολή πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας και διευθυντής σύνταξης της Αεροπορικής επιθεώρησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Μόλις προχθές, την 1η Φεβρουαρίου 2018 μου υπαγόρευσε και διαβάστηκε η ομιλία του για το εκδοθέν βιβλίο από τον Παντελη Βατακη, τον Κωνσταντίνο Λαγο και τον ίδιο για τον Κωνσταντίνο Περρίκο . Ηταν πέραν της δημοσίας εκπληκτικής φυσιογνωμίας και ένας αυθεντικός φίλος και με τιμούσε με την φιλία και αγάπη του,τα τελευταία 30 χρόνια, Όταν ήμουν Διευθυντής Σπουδών και Διοικητής Συντάγματος Ευελπίδων ήλθε στην ΣΣΕ και έκανε μια εκπληκτική διάλεξη για την ηγεσία στους Ευέλπιδες το 1989. Η απώλειά του τεράστια, Τα θερμά μου συλλυπητήρια στον γυιό του και όλη την οικογένειά του. Η μνήμη TOY θα μείνει αιώνια.

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ