Δημήτρης Κ. Τζανακάκης
ΡΕΘΥΜΝΟ
Ο ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ κύριος Πάιατ...//
(Πρόσφατα έργα και ημέρες του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα...)
-| Του Γιώργου Παπαϊωάννου |-
Όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς στην ελληνική επικράτεια, θα βρει από κάτω τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Μόνο τον τελευταίο μήνα να ανατρέξει κανείς στο πρόγραμμά του, θα τον βρει πανταχού παρόντα σε κάθε είδους εκδήλωση και συνάντηση. Από τους Δελφούς μέχρι τη Σύρο και από τα Γιάννενα και την αρχαία Δωδώνη στην Ανδραβίδα, από τα μουσεία και τα φόρουμ προβληματισμού στις στρατιωτικές ασκήσεις, σε συναντήσεις με τους Τσίπρα, Μητσοτάκη, Καμμένο και Τσακαλώτο, αλλά και με δεκάδες δήμαρχους, περιφερειάρχες, στρατιωτικούς και επιχειρηματίες.
Θα λέγαμε ότι ο Τζ. Πάιατ είναι σήμερα ο πιο ενεργός και κινητικός πολιτικός στην Ελλάδα. Γιατί ο ρόλος του είναι καθαρά πολιτικός και καθόλου δεν περιορίζεται στη συνήθη διπλωματική ρουτίνα. Πολυπράγμων και πληθωρικός ο ίδιος στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του, χαρακτηριστικά απαραίτητα για τη θέση που κατέχει σήμερα, όπως και για τον προηγούμενο κρίσιμο ρόλο του στην Ουκρανία. Χωρίς υπερβολή, για να βρει κανείς μια παρόμοια παρουσία, θα πρέπει να ανατρέξει στην εποχή του Τζον Πιουριφόι, του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα (1950-53) που έμεινε στην ιστορία για τις ευθείες παρεμβάσεις του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, από τον σχηματισμό των κυβερνήσεων μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια.
Η σημασία της παρουσίας του Πάιατ, η σημασία δηλαδή της Ελλάδας για τις ΗΠΑ σήμερα, έχει πολλές φορές περιγραφεί με ακρίβεια από τον ίδιο. «Γεωπολιτικό μεντεσέ» των Αμερικάνων για τα Βαλκάνια είχε χαρακτηρίσει τη χώρα μας πρόσφατα, αλλά μια παλιότερη αναφορά του, τον Νοέμβριο του 2016, είναι ακόμα πιο διαφωτιστική: «Υπάρχει ένα διάγραμμα με τρεις κύκλους. Ο ένας αφορά τη Βόρεια Αφρική, ο άλλος την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία και ο τρίτος τη Μαύρη Θάλασσα και μια πιο επιθετική και επεκτατική Ρωσία. Το μέρος όπου αυτοί οι τρεις κύκλοι συναντώνται είναι η Ελλάδα»…
Ο Τζέφρι Πάιατ άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε ότι στο κέντρο όλων των δραστηριοτήτων του, βρίσκεται η προσπάθεια να προσδεθεί ακόμα περισσότερο, δηλαδή πλήρως και απολύτως, η Ελλάδα στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να αποτελέσει ασπίδα απέναντι στη ρώσικη επιρροή και προγεφύρωμα για τις ΗΠΑ σε όλα τα καυτά γεωπολιτικά και πολεμικά μέτωπα της ευρύτερης περιοχής. Επειδή όμως οι ΗΠΑ έχουν μακρά πείρα στα θέματα αυτά και αντιλαμβάνονται ότι οι επιδιώξεις τους δεν κρίνονται μόνο στο στρατιωτικό πεδίο, επιχειρούν να παρέμβουν σε μια σειρά πλευρών της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, επιχειρηματικής, πολιτιστικής ζωής. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο της δραστηριοποίησης του πρέσβη.
Υπάρχει βέβαια, ακόμα μια παράμετρος στο όλο ζήτημα που δεν είναι άλλη από τις εξελίξεις στις ίδιες τις ΗΠΑ. Η σύγκρουση στο εσωτερικό των αμερικανικών ελίτ, είναι σφοδρή και απηχεί διαφορετικές προσεγγίσεις για τον ρόλο της υπερδύναμης στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, για τις διεθνείς της σχέσεις και προτεραιότητες. Τον Πάιατ τον τοποθέτησε στην Ελλάδα, αλλά και στην Ουκρανία προηγούμενα, η διοίκηση Ομπάμα. Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία του διπλωμάτη από την Καλιφόρνια θα είναι προσόντα που επίσης θα αξιολογηθούν.
///// Έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Σύρο.
Το λιμάνι και το ναυπηγείοστο μενού των Αμερικανών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τις επιδιώξεις των ΗΠΑ ο Τζέφρι Πάιατ, αποτελεί η περίπτωση της Σύρου. Η δραστηριοποίησή του ώστε να αποκτήσουν οι Αμερικάνοι τον έλεγχο του ναυπηγείου του Νεωρίου, ήταν εντονότατη όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε ανύποπτο χρόνο, ο Πάιατ είχε δηλώσει ότι τα ναυπηγεία θα πρέπει να περάσουν «σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ» και έκανε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για αυτό.
Έντονη ήταν και η ενεργοποίηση του εξ Αμερικής ορμώμενου υπουργού Οικονομίας Παπαδημητρίου, ο οποίος πριν πέσει θύμα της αντιπαράθεσης για τα σκάνδαλα και παραιτηθεί πρόσφατα, ήταν σε ανοιχτή επαφή με τις ΗΠΑ σε πολιτικό επίπεδο, και συγκεκριμένα με τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, για να προχωρήσει η «δουλειά». Ακόμα, ο ίδιος ο Πάιατ επισκέφτηκε πέρσι τη Σύρο και επίσπευσε τις συμφωνίες, ενώ πιο πρόσφατα δέχτηκε και τον δήμαρχο του νησιού στην πρεσβεία, στην Αθήνα.
Τώρα, το αμερικάνικο επενδυτικό σχήμα ΟΝΕΧ αναλαμβάνει τα ναυπηγεία, κάτι που δεν έχει μόνο «επενδυτικό» αλλά και μεγάλο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Προχθές, αντιπροσωπεία του ομίλου επισκέφτηκε τον νέο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φ. Κουβέλη, ενώ πριν λίγες βδομάδες επίσκεψη στο νησί είχε πραγματοποιήσει η ναυτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ Ρόουζ Ράις και συναντήθηκε με τοπικούς παράγοντες, αλλά και με τον Π. Ξενοκώστα της ΟΝΕΧ.
Στο επίκεντρο όλων αυτών των συναντήσεων, οι δυνατότητες τόσο των ναυπηγείων (για την επισκευή και συντήρηση πολεμικών πλοίων), όσο και του λιμανιού της Ερμούπολης που αμφότερα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, τόσο που αρκετοί κάνουν λόγο για μια δεύτερη «μικρή Σούδα».
Αναφορά στη σπουδαιότητα των ναυπηγείων της Σύρου, έκανε ο Πάιατ μιλώντας και σε ναυτιλιακό συνέδριο πριν λίγες μέρες, ενώ στην ίδια ομιλία εξέφρασε το αμερικάνικο ενδιαφέρον και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Σε αυτό το κλίμα, κατέπλευσε πριν μια βδομάδα στη Σύρο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το τύπου «καταμαράν» μεγάλο πολεμικό πλοίο Carson City του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, για λόγους αναψυχής του πληρώματος…
///// Οι 12 συναντήσεις ενός περιφερειάρχη
με τον πρέσβη των ΗΠΑ…
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου γράφει στον Δρόμο για τις επαφές Τζιτζικώστα, Πάιατ – Ανεπίσημες και επίσημες συναντήσεις, ένα ταξίδι στην έδρα του ΝΑΤΟ και ένα στις ΗΠΑ
Τι μπορεί να λένε ένας περιφερειάρχης και ένας πρέσβης ξένης χώρας σε 12 συναντήσεις μέσα σε ένα χρόνο; Τι έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες; Πώς εξηγεί ο ίδιος ο Απ. Τζιτζικώστας την πλούσια αυτή δραστηριότητα; Μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο κείμενο που ακολουθεί.
Άκρως αποκαλυπτική ήταν η τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 19/3/2018. Σε αυτήν, τέθηκε από περιφερειακούς συμβούλους των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση και Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, το θέμα των επίσημων συναντήσεων του περιφερειάρχη με τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος περιοδεύει σε περιοχές και πόλεις της χώρας μας, στις οποίες ήδη υλοποιούνται σχεδιασμοί των ΗΠΑ. Τέθηκε ακόμα, το θέμα της παρουσίας του κ. Τζιτζικώστα και άλλων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως οι περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και Έβρου, ο δήμαρχος Χανίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην έδρα του ΝΑΤΟ, κάτω από τον συντονισμό της αμερικάνικης πρεσβείας.
Σε ερώτηση που τέθηκε στον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα περί του τι συζήτησε στις 3 συναντήσεις του με τον αμερικάνο πρέσβη, εκείνος απάντησε ότι μέσα στο 2017 έχει συναντηθεί με τον κ. πρέσβη επίσημα ή ανεπίσημα(, όχι 3 αλλά 12 φορές. Για το τι συζητήθηκε, απάντησε: «Είναι ειλημμένη απόφασή μου να ενισχύσουμε τις σχέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χώρες και περιφέρειες του εξωτερικού. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξανά στο χάρτη, έχει αποκτήσει μια πολύ σημαντική και σύγχρονη εικόνα στο εξωτερικό και αυτό μας βοηθά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων οικονομικής και αναπτυξιακής φύσεως αλλά και εθνικών ενδιαφερόντων. Μόνο με την προσέλκυση επενδυτικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος θα βγει η περιοχή μας και η χώρα από την κρίση». Και πρόσθεσε: «Επιζητούμε ως διοίκηση ενισχυμένη επιχειρηματική παρουσία των ΗΠΑ και θεωρούμε ότι επειδή η φετινή χρονιά λόγω του ότι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ είναι το 2018 η ΗΠΑ είναι μια χρυσή ευκαιρία για να τονωθεί η σχέση συνεργασίας της ΠΚΜ με τις ΗΠΑ».
Ο περιφερειάρχης είπε ακόμα ότι «η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις περιοχές στην Ελλάδα που έχουν νατοϊκές δυνάμεις» και ως εκ τούτου ο ίδιος προσκλήθηκε από το ΝΑΤΟ για ένα διήμερο στις Βρυξέλλες όπου έγινε σχετική ενημέρωση: «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΝΑΤΟ και να συνομιλήσω μαζί της, το ίδιο και με τον Έλληνα πρέσβη στο ΝΑΤΟ, τους Έλληνες στρατιωτικούς και όλη την ομάδα των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μπόρεσα να έχω μια καλύτερη ενημέρωση για το τι ακριβώς κάνει το ΝΑΤΟ εδώ στην πόλη μας ήδη εδώ και αρκετά χρόνια».
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι σειρά στελεχών της Ν.Δ. και από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάτω από την καθοδήγηση του Αμερικανού πρέσβη, έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Αλεξανδρούπολη, η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος. Αυτή την χρονική στιγμή μάλιστα, στην οποία ο εταίρος μας στην σφηκοφωλιά του ΝΑΤΟ, κλιμακώνει την επιθετικότητά του.
Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, δήμαρχοι και περιφερειάρχες να υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων τον Αμερικανό πρέσβη, αλλά και να πραγματοποιούν επισκέψεις στα σαλόνια του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής πρεσβείας.
Εξαιρετικά προβληματικό είναι επίσης το γεγονός ότι έχουν επιστρατευτεί δήμαρχοι και περιφερειάρχες, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και της πολυδιαφημιζόμενης ανάπτυξης, αλλά στην κατεύθυνση της προώθησης των σχεδιασμών των ΗΠΑ για την παραχώρηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Αλεξανδρούπολη, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα) σε μεγάλους ομίλους. Παράλληλα, συζητούν ανοικτά τόσο για την αναβάθμιση, αλλά και την επέκταση, όλου του πλέγματος των βάσεων και των στρατηγείων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, όσο και για τη δημιουργία νέων.
Όλα τα παραπάνω, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ αλωνίζει στο Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, αλλά και τη στιγμή που είναι ανοικτά σοβαρά εθνικά ζητήματα με «σύμμαχες» χώρες, εντάσσονται σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού της επικίνδυνης πολιτικής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οι πολιτικές αυτές είναι καταδικαστέες στη συνείδηση του λαού μας που γνωρίζει και έχει βιώσει με δραματικό τρόπο τις συνέπειές τους.
__________από την την ιστοσελίδα "e-dromos.gr"
http://www.dromosanoixtos.gr/2018/03/blog-post_79.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου