Εβδομάδα ή βδομάδα // Ουσιαστικό θηλυκού γένους. // είναι το χρονικό διάστημα των επτά συνεχόμενων ημερών (από την Κυριακή ως το Σάββατο), του οποίου η διαδοχική επανάληψη, ανεξάρτητα από το σύστημα των μηνών και των ετών, διαιρεί το χρόνο σε ίσες περιόδους.

...Weekend......ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για Εναλλακτική Οικονομία • online

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τους φόβους μας

Τελευταίες Ειδήσεις

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Η 11η ετήσια έκθεση του ελληνικού τμήματος της WWF λέει: «Αν κάτι σώζει το φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι η απουσία έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος»,

Η καταστροφή έχει συνέχεια.....

ptolemaidia_deh_lignitis.jpg

Η λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V»
Στην έκθεση επισημαίνεται η σπουδή του τέως υπουργού Π. Λαφαζάνη να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και να επιτρέψει την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
 | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ

Ξέφρενη καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2014 και απουσία πολιτικής προστασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 διαπιστώνει η 11η ετήσια έκθεση του ελληνικού τμήματος της WWF, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και καταγράφει 16 τομείς που πιστοποιούν τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.
Για το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, επισημαίνει τη σπουδή του τέως υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και να επιτρέψει την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Ο ίδιος είχε υποβάλει αίτημα να εξαιρεθεί από τις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας η εξαιρετικά ρυπογόνος μονάδα «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ».
Κατονομάζεται επίσης ο υπουργός της Ν.Δ. Νίκος Ταγαράς, ο οποίος προώθησε σειρά αντιδασικών διατάξεων, που επιτρέπουν τη διατήρηση αυθαιρέτων και την ανάπτυξη οικισμών σε περιοχές που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα.
«Αν κάτι σώζει το φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι η απουσία έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος», παρατήρησαν οι εκπρόσωποι της οικολογικής οργάνωσης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι την τελευταία τριετία εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τα λεγόμενα «σύνθετα» τουριστικά καταλύματα, που επιδοτούνται από το Δημόσιο κατά 50%, ακόμη και για κατασκευή γηπέδων γκολφ που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού και γι’ αυτό θεωρούνται επιβαρυντικά για το περιβάλλον.
Αποκαλύφθηκε ότι μέσω του αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν 30 τουριστικά επενδυτικά προγράμματα, με επιδοτήσεις που κυμαίνονται από ένα έως 17 εκατ. ευρώ η καθεμιά, παρόλο που κατά μέσο όρο οι νέες θέσεις εργασίας δεν ξεπερνούν τις 20, σε ετήσια βάση!

Θλιβερή πρωτιά

Το 2014 η χώρα μας εγκαλείται για 36 περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έναντι 25 το 2013, με αποτέλεσμα να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών!
Πρωτιά διατηρούμε και στις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ποιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις για τις τριτοκοσμικές χωματερές, που συνοδεύονται από τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο, καθώς και για ανεπαρκή προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
Η εικόνα βρίσκεται σε απόλυτη... αρμονία με τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αλλά και την απόλυτη αδρανοποίηση των φορέων διαχείρισης που κινδυνεύουν με κατάργηση στο τέλος του έτους.
Συνοδεύτηκε με το νέο θεσμικό πλαίσιο για συλλήβδην νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, με κατάργηση βεβαιωμένων προστίμων. Μόνον σε μία περίπτωση ακυρώθηκε πρόστιμο 480.000 ευρώ!
Είναι ποσά που αφαιρούνται από δράσεις για αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, ενώ παραμένει η αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου».
Από πολιτική σκοπιά, επισημαίνει η έκθεση του WWF, σε αυτή την περίοδο «αγνοήθηκε η ιστορικά μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση ως αφετηρία για την απαραίτητη στροφή της χώρας σε μια ζωντανή οικονομία, με γνώμονα την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα».
___________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ