- ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μεγάλη απήχηση έχουν οι δημοσιεύσεις μας που αφορούν την λογοτεχνία, οι πιο πετυχημένες από αυτές προσελκύουν συχνά περισσότερα από 20000 άτομα. αριθμός που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός για την εποχή μας και το συγκεκριμένο θέμα.
Δυστυχώς όμως αυτή η επιλογή μας δεν βρίσκει ανταπόκριση από εκδοτικούς οίκους που προτιμούν να διαφημίζονται μαζικά σε μέσα μαζικής ενημέρωσης πιστεύοντας ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα, ή επειδή τους δημοσιεύουν τα δελτία τύπου που στέλνουν.
Η εκτίμηση μου είναι ότι οι σημερινοί νέοι δεν διαβάζουν στον βαθμό που διάβαζαν οι παλαιότερες γενιές.
Οι παλαιότεροι δεν είχαν βέβαια πιο εύκολη πρόσβαση στα βιβλιοπωλεία, αντίθετα θα έλεγα ότι δεν είχαν την πρόσβαση που έχουν οι σημερινοί νέοι στα μεγάλα καταστήματα που υπάρχου στα διάφορα mall, είχαν όμως πρόσβαση σε καταστήματα που πουλούσαν μεταχειρισμένα βιβλία και έτσι από 'δεύτερο χέρι' διάβαζαν από πολύ μικροί τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αγόραζαν την ίδια μέρα μαζί με μερικά τεύχη από Μίκυ Μάους.
Δηλαδή, θυμάμαι, και φαντάζομαι το ίδιο και άλλοι της ηλικίας μου, ότι 12-14 ετών αγοράζαμε τεύχη με τον Ντόναλτ Ντακ, μαζί με τον Ντοστογιέφσκι.
Πηγαίναμε σε ηλικία 15-16 ετών και βλέπαμε στον κινηματογράφο την Δίκη του Κάφκα με τον Anthony Perkins, γεγονός που μας έκανε να αναζητούμε στην συνέχεια το βιβλίο.
Αγαπημένος μου προορισμός για αγορά βιβλίων ήταν τα παλαιοπωλεία που υπήρχαν τότε στην Πλατεία Κουμουνδούρου, από 7-13 ετών έμενα στο Ρουφ, όπου είχαμε μετακομίσει από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου που γεννήθηκα και έμεινα μέχρι τα 6 μου χρόνια (με νοίκι σε ένα ημιυπόγειο).
Στην Κουμουνδούρου, κάναμε και κανένα μπανάκι στην πισίνα που υπήρχε τότε για τα πιτσιρίκια της περιοχής.
Παραπονέθηκαν μερικοί γιατί στις λίστες που δημοσιεύουμε δεν υπάρχουν Έλληνες συγγραφείς και η απορία τους έχει κάποια λογική, όμως αυτοί που έκαναν αυτές τις λίστες έχουν μεγαλώσει σε άλλες κοινωνίες, γνωρίζουν ελάχιστα για τους Έλληνες συγγραφείς, δεν τους αγνοούν ηθελημένα.
Από την άλλη προσπάθησα να αναζητήσω μία αξιόλογη λίστα Ελλήνων δημιουργών για να την δημοσιεύσω, δυστυχώς δεν βρήκα κάτι με να με κάνει να πιστέψω ότι ήταν αμερόληπτο για να σας το κάνουμε γνωστό.
Τουλάχιστον οι λίστες των ξένων μπορεί να έχουν ελλείψεις, όμως έχουν μια αθωότητα που φοβάμαι ότι δεν έχουν οι δικές μας.
Ακόμα και αν δεχθούμε ότι αξίζουν μόνο τα 70 από τα 100 βιβλία της κάθε λίστας, όποιος τα διαβάσει, κερδισμένος θα βγει και θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του.
Αν εμείς διαβάζαμε Ντοστογιέφσκι στα 14, τα τωρινά παιδιά πρέπει να διαβάζουν τα πάντα γιατί είναι πιο έξυπνα από εμάς, όμως δεν χρησιμοποιούν σωστά την εξυπνάδα τους.
Ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας κινηματογράφο, ένας νέος της εποχής μας σίγουρα θα βγει κερδισμένος.
Κώστας Ζουγρής
__________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου